Szerintem mondanom sem kell, hogy rajongunk a sajtos sütikért is. Gábort néha azzal húzom, hogy ő igazából “sósszájú”, mert ha választania kellene édes vagy sós sütik között, akkor nála nem kérdés, hogy a sósak a befutók. Most egy finom, juhtúrós sajtos receptet hoztam.
Sajtos rudak juhtúróval
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg vaj/margarin
25 dkg juhtúró
1,5 tk só
tetejére:
8-10 dkg reszelt sajt
tojás a kenéshez (én egy tojássárgájához szoktam keverni egy ek. tejet)
ízlés szerint mehetnek rá magok: szezámmag, lenmag, tökmag, stb. (a képen látható sütikre fekete szezámmagot szórtam)
A lisztet elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a margarinnal/vajjal majd hozzágyúrjuk a juhtúrót.
Ha van késes robotgéped, azzal is összedolgozhatod. Becsomagoljuk a tésztát és minimum egy órára a hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen kb. fél – egy cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, majd kiszaggatjuk, sütőlemezre/tepsire sorakoztatjuk a rudakat, lekenjük tojással és sajttal hintjük, plusz, ha szeretnénk, magokkal szórjuk.
200 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük, a sütési idő persze függ attól is, hogy mennyire vastagra vagy épp vékonyra nyújtottuk a tésztánkat, pl. én valamikor egészen vékonykára (kb. fél cm) nyújtom őket, és ropogós pirosra sütöm (Gábor így szereti), de ha vastagabbra nyújtod a tésztát, akkor puhább, omlósabb lesz a sütid.
Jó étvágyat hozzá!
Az ilyen típusú sütiket sokan késsel vagy derelyevágóval vágják csík alakúra, ami teljesen jó. Én azonban néha szeretem, hogy szép egyformák a sós rudacskáim, ezért amikor nem sietek annyira, ezt a sajtos rúd kiszúró formát használom.
További, főleg sós sütikhez, például sajtos kréker, parmezános keksz, használatos formákat keresel, nézz szét az alábbi kategóriában: Kiszúrók sós rágcsákhoz