Parmezános keksz recept

Múlt heti nyereményjátékunk során, a közelgő szilveszter alkalmából főként sós sütikhez tervezett kiszúrókat sorsoltunk ki. Ezekhez az egyszerű kiszúrókhoz mindenképpen szerettem volna megosztani pár sajtos keksz receptet, melyeket mi szilveszterkor különösen, de egyébként szinte mindig szívesen fogyasztunk. Ezen receptek egyike ez a parmezános keksz.

„Parmesan shortbread” néven több verziója is megtalálható a neten, én is hasonló néven bukkantam rá évekkel ezelőtt, és sajnos nem tudom már, hogy honnan mentettem le ezt a receptet ezért – nagyon sajnálom – nem tudom megosztani az eredeti forrást.

Egy tésztából négy süti – igazi vendégváró sós csemege

Parmezános keksz – az alaprecept

A parmezán sajtos keksz receptje az alábbi képen található, az elkészítési módját pedig alatta írtam le.

Egy recept, amit érdemes elmenteni a családi recepttárba

A parmezános keksz elkészítése:

Az összes hozzávalót egy nagy tálban jól összekeverjük és alaposan átgyúrjuk – de ne gyúrjuk túl! – , amíg egy szép, homogén tésztát kapunk majd két kis cipót formázunk belőle és hűtőbe tesszük minimum fél órára.

Pihentetés után lisztezett felületen a kívánt vastagságra nyújtjuk és szaggatjuk, majd 180 C fokra (normál sütési mód, légkeverés esetén elég a 160 C fok), kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp: ez a tészta így ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha szeretnénk fűszerezni, érdemes már a hozzávalókkal együtt a tésztához adni a fűszert/magokat, stb. és utána pihentessük a hűtőben. Egyszer elkövettem azt a hibát, hogy a már több órája hűtött tésztát újra gyúrtam a fűszerekkel, és ekkor nagyon porhanyósak lettek a kekszeim, szétesett majdnem a tésztám. Így jár az, aki menet közben találja ki, hogy fűszeres kekszeket akar sütni a jól bevált sima sajtos keksz helyett…

Egy tészta – négy különböző sütemény

Ez a sütitészta azért is nagyszerű, mert nagyon sokféleképpen variálható. Készítettem már friss rozmaringgal is, bár be kell vallanom ez az íz nem aratott osztatlan sikert a családban. Most négy másik verziót készítettem el, az alábbi fűszerezéssel nagyon beletrafáltam, a sütiket nem kellett most sokáig tárolnunk és szilveszterre új adagot kellett készítenem.

Ha van kedvenc fűszered, ne hezitálj, dobj egy kicsit belőle ebbe a tésztába is!

Szóval a tésztámat most négyfelé osztottam és a következő fűszereket használtam: füstölt édes paprikát, snidlinget, oregánót és zellermagot.

A füstölt édes paprikás kinyújtott tészta tetejét jó alaposan megszórtam szezámmaggal, kis segédem segítségével természetesen

Zöldfűszerekből a frissek használata a legjobb természetesen, de nekem már csak a kakukkfű tartja magát kinn a teraszon, a snidlingem (metélőhagyma) rég elszáradt (de tudom, jó szokásához híven tavasszal majd újra kihajt mindkét cserépben). Így hát jobb híján szárított fűszereket használtam most.

A friss zöldfűszerekből kevesebb kell a tésztába, míg a szárítottakból én két teáskanállal tettem a negyed adag tésztákba, kivéve a zellermagot, abból csak egy fél teáskanálnyit gyúrtam bele.

A zellermaggal óvatosan bánjunk. Nekem ez a kedvencem!

Meglepő lehet, de számomra a legizgalmasabb ízű ezek közül a zellermaggal készült keksz lett. Persze ehhez az is kell, hogy szeressük a zeller ízét. Mi nagyon szeretjük, egy-egy nagy fejet meg szoktam sütni úgy, mint a hasábburgonyát, tepsiben, nem olajban, sokkal egészségesebb verziója a hasábburinak és nem mellesleg kész ízbomba. Vettem szárított zellerlevelet is, de annak nem volt olyan intenzív az illata, mint a magoknak, így a zellermagos fűszeres zacskóból landolt egy fél teáskanálnyi a tésztám negyedébe. Óvatosan kell adagolni, mert ha túl sokat használunk, keserű lehet!

Oregánós rombuszok

Az oregánót nem kell bemutatni, ez a mediterrán fűszer rég meghódította a magyar konyhákat is, mi annyira szeretjük az ízét, hogy néha még a bundáskenyér “bundájába”, azaz a nyers felvert tojásba is teszek, vagy akár rántottába is. Érdekes, mindenképpen érdemes egyszer megkóstolni.

Snidlinges kockák, mmmm

Persze nem kell minden ízű kekszet más kiszúróval szaggatni, de én szeretem variálni a formákat, így olyan érzésem van, hogy húúú, de sokfajta sütit sütöttem… 😀 na és nekem nagy segítség abban, hogy tudjam, melyik milyen ízű. Főleg akkor jön ez jól, ha mondjuk csiliset is készítek és olyankor szólok a gyereknek, hogy “ezekből a keszkekből ne vegyetek, mert ez csííííp” 🙂

Mivel tudjuk még ízesíteni ezeket a finom sós sütiket? Tehetünk bele szinte bármit: akár apróra aprított diót is, mákot, chia magot, tökmagot, kakukkfüvet, aprított rozmaringot, zsályát, curryt, a pikáns ízek kedvelői megkóstolhatják szárított csilivel, jalapeno pelyhekkel is, és én egyszer ki akarom próbálni már apróra vágott, aszalt vörösáfonyával is. Ne féljünk kísérletezni, de ami nagyon fontos szerintem, hogy olyan ízeket válasszunk a sajtos kekszünkbe, amit egyébként is preferálunk.

Te milyen ízben fogod elkészíteni? 🙂 Jó munkát és jó étvágyat hozzá! És nagyon boldog új évet!

xo,
Tündi

“Parmezános keksz recept” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia! Koszi a receptet!:) Erdeklodni szeretnek,hogy mennyire formatarto a teszta? Lehet mondjuk nyomdazni bele? Oszinten szolva sehol nem talaltam olyan receptet, ami sos linzerteszta/nyomdazhato teszta receptje lenne. Ha esetleg tudnal segiteni, annak nagyon orulnek!:) Koszonom szepen elore is!

    Válasz
    • Kedves Kata! Nagyon szívesen! Sajnos még nem próbáltam sütipecsétes kiszúrókkal ezt a receptet, de ha abból indulok ki, hogy a formájukat nagyon jól megtartották, a körvonalukra és a méretükre gondolok, akkor szerintem jó eséllyel a belső minták is megmaradnak benne. Egy próbát mindenképpen megér szerintem 🙂 Nagyon jó sütést!
      Tünde

      Válasz

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft
X