Pisztáciás linzer recept

„Tudjuk, hogy a nagyi virágos linzerének nincs párja, de mi nem ragaszkodunk a virágformához… Igyekszünk ezt a hagyományos sütit modern, kreatív formába önteni, süssünk linzert, sokat!”

Ezt a kategória leírást megtartom a linzeres bejegyzéseknél, egyfajta mottóként.

Egy újabb „elrontott” linzer variáció

Ne ijedjen meg senki a címtől, egyáltalán nem rontottam el/ rontjuk el a linzer tésztáját, elmesélem, hogy miért „elrontott” ez a recept.

Nemrég egy anyukás csoportban valaki megosztotta az omlós linzertészta alapreceptjét, tudjátok, a 3:2:1-es arányú receptet, amit már én is megosztottam itt. Aztán láttam, hogy valaki hozzászólásban azt írta ehhez az alaprecepthez: „Igen, ez a linzer HELYES receptje, sokszor látom azonban, hogy emberek mindenféle más hozzáadott dolgokkal ELRONTJÁK”…

Ó, te jó ég, én mekkorát nevettem ezen a megjegyzésen… Aztán már nem nevettem, inkább picit elszomorodtam. Én ugyanis örülök, amikor valaki letér a megszokott útról, neadjisten kísérletezik a megszokott „helyes” receptekkel…Mi most például apróra darabolt pisztáciával fogjuk “elrontani” a következő linzerünket 😉

Pisztáciás linzer recept

Hozzávalók:

25 dkg liszt

5 dkg darált/apróra tört pisztácia (plusz még egy pici kelleni fog a díszítéshez is)

20 dkg hideg vaj

10 dkg cukor

1 tojás sárgája

1 csipet só

fél bio citrom reszelt héja (opcionális)

Díszítéshez: kb. 5 dkg fehér csoki, apróra tört pisztácia és liofilizált eper

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat alaposan elkeverjük, a hideg vajjal gyorsan morzsásra keverjük, hozzáadjuk a tojás sárgáját és a reszelt citromhéjat is, majd cipót formázunk és legalább egy órát hűtőben pihentetjük. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-5 mm vastagságúra a tésztát és szúrjuk ki a kívánt formákkal. Minden második forma legyen lyukas, mert a lyukasakat (a linzerek teteje) és a nem lyukasakat (a linzerek alja) sütés után összepárosítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 8 percig (figyeljük, mert gyorsan barnulnak) és először a tepsin hagyjuk hűlni a kisült linzereket, majd sütirácsra átpakolhatjuk őket. Miután teljesen kihűltek, lekvárral ragasztjuk össze páronként a sütiket.

Szamócalekvárt használtam most, de szinte bármilyen ízzel párosítjuk, nagyon finom lesz. Nekünk nagy kedvencünk még a málnás, a meggyes és az áfonyalekváros is.

A szokásos porcukros szórás helyett most máshogy, kicsit ünnepibben dekoráltam. Egy kis tálkában, a mikróban, fokozatosan felolvasztottam a fehér csokit, zacskóba töltöttem, aminek egyik csücskét kivágtam (pici legyen a lyuk) és a kész, lekvárral már összetöltött linzereket átcsíkoztam az olvadt fehércsokival. Amíg még folyós a csoki, szórhatunk rájuk apróra tört pisztáciát és liofilizált epret is, de akár cukorgyöngyöket is.

A fenyőfa formáról

Szívesen mondanám, hogy szándékosan, terv szerint készültek olyan pisztáciás linzer sütik, amelyek úgy néztek ki, mint mini feldíszített karácsonyfák: az áthúzott csoki olyan volt, mintha égősor lenne rajtuk, a rájuk szórt pisztácia és eper darabok pedig a díszek, de sajnos nem így volt. Szégyen vagy sem, amikor a sütéshez készültem, nem találtam a karácsonyi linzer kiszúróimat, valahová jól elspájzoltam őket egy nagy polcon. Pedig (legalább) egy van nekem mindegyikből. Nem akartam időt tölteni a keresgéléssel (talán nem meglepő, hogy több doboz kiszúró formám van 😀 ), de siettem, és a kezembe akadt ez a helyes, íves aljú fenyőfa kiszúró (8 cm magas) és tudtam, hogy van egy pink mini, rugós szív kiszúróm (szerintem ez fondant kiszúró lehet, nagyon régen egy magazinhoz volt ajándék). Így lettek fenyőfa alakú pisztáciás linzer sütijeim és minden másodikat kiszúrtam a pici szív kiszúróval.

Végül még örültem is, hogy így alakult, a fenyő forma nagyon illet az ünnepi sütiboxba is.

Tippek

Ha nincs kedvünk a linzer töltögetéséhez, lekvárral összeragasztásához, csak sima sütiket is süthetünk ebből a tésztából és ugyanúgy díszíthetjük, szerintem így is nagyon jól néznek ki. Nálunk készült kettő ilyen keksz, ugyanis ennek a kettőnek nem találtam a lyukas felét. Kis családom próbált meggyőzni, hogy biztosan nem szaggattam egyenlő számú párokat, de szerintem itt más csalafintaság történt 🙂

Másik tippem pedig az, hogy bármely ünnepre bevethetjük: szívecske formákkal a szerelmesek napjára vagy anyák napjára is nagy örömet szerezhetünk vele, húsvéti tojás formának is szenzációsan mutat szerintem, de bármely formával készítjük el, biztos a siker.

Remélem tetszett ez a bejegyzés. Írd meg nekünk, hogy mire vagy még kíváncsi? Miről írjunk, milyen típusú bejegyzéseket látnál még szívesen tőlünk?


Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft
X