Kávés Spekulatius golyó recept

Ezek a mutatós golyók is belekerültek a karácsonyra készített ajándék sütiboxokba, leírom, hogyan készítettem. Először egy gasztroblogger receptjét használtam, ami tökéletes, második nekifutásra azonban szinte teljesen máshogy készítettem el, de mindenképpen az eredeti recept volt a kiindulópontom.

Ezer recept kering már a neten róluk, én Szotyi Creations mézeskalács golyóját láttam meg legelőször, és azt készítettem el, azzal a változtatással, hogy nem narancslevet és fahéjat tettem bele, hanem egy kis presszókávét. Nagyon ajánlom ezt a receptet is, irtó finom és jól felhasználható a megmaradt mézeskalács. De nem voltam elégedett a csokimázzal (abszolút az én hibám, valamiért nem lett elég folyós az olvasztott csokim és kis tüskés sündisznókra emlékeztettek leginkább, amit boldogan elpusztított a család), ezért újra kreáltam a golyókat, de akkor már nem volt otthon mézeskalács (nálunk 22-én már elfogyott!), így bolti Spekulatius kekszet használtam. Annyira szerettem volna újra elkészíteni, hogy komolyan elgondolkodtam rajta, hogy csak miattuk sütök még mézeskalácsot, de idő hiányában erről lemondtam 🙂

Szóval a recept, ahogyan én készítettem a spekulatius golyócskákat:

Hozzávalók:
20 dkg spekulatius keksz (vagy mese keksz, csoki mártás nélkül). Én mandulás spekulatius kekszet használtam, amit az egyik ismert áruházláncban vettem.
4 dkg spekulatius keksz krém (ennyi volt már csak itthon az üveg alján)
4 dkg natúr mascarpone
fél dl frissen lefőzött, de már nem meleg eszpresszó kávé
A mártáshoz 10 dkg fehércsoki (vagy ét- és/vagy tejcsokoládé, amit jobban szeretünk), egy ek. étolaj, díszítéshez szórócukorka vagy egy kis plusz kekszmorzsa

Elkészítés: A kekszeket morzsás állagúra daráltam késes aprítóban, egy műanyag keverőtálba átöntöttem és alaposan összekevertem a kétfajta krémmel és a kávéval. Kicsi golyókat formáztam és hűtőbe tettem pár órára (fél óra is elég egyébként).
A csokit egy kis tálkába tettem és fokozatosan megolvasztottam mikróban. Mindig csak egy kicsit melegítettem, aztán kivettem, megkevertem és visszatettem, ezt kb. 3-szor, fontos, hogy ilyenkor könnyen megég a csoki, ezért kell kavargatni, szakaszosan olvasztgatni, majd egy ek. étolajjal elkeverni.
A folyós csokiba kimártottam a golyókat, szilikonos sütőpapírra tettem őket és egy-egy kis mézi alakú szórócukorral díszítettem (DM-ben találtam még december elején).

A kicsi hóemberes tálkában a maradék mézeskalács golyók vannak, ezeknek a csokiba mártása nem sikerült túl jól, az alábbi képet meg is osztottam story-ban, azzal a a szöveggel, hogy “őket azt hiszem, elengedem” 🙂 egy “kicsit” csúnyácskák 😀 de szerencsére a második adag jól sikerült.

Tipp

A képről sajnos lemaradtak, de átadáskor piros alapon fehér pöttyös bonbonos kapszlikban voltak a golyók, nagyon jól mutattak! Ha van még otthon egy is megmaradt mézeskalács, mindenképpen érdemes kipróbálni.

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft
X