Süssünk linzert! – Az alaprecept

„Tudjuk, hogy a nagyi virágos linzerének nincs párja, de mi nem ragaszkodunk a virágformához… Igyekszünk ezt a hagyományos sütit modern, kreatív formába önteni. Süssünk linzert, sokat!”

A fenti, dőlt betűkkel szedett mondatokat igazából a linzer kiszúróink kategória leírásához írtam, de úgy gondoltam, linzer témájú blogbejegyzésekhez is jól passzolna, egyfajta mottóként.

Nemrég mutattuk be az új, Halloween ünnepére készült linzer kiszúrókat és többen is kértek tőlünk linzer receptet, ez adta az ötletet, hogy indítsunk egy mini blogbejegyzés-sorozatot, amiben különböző recepteket osztunk meg, az egészen egyszerű, kezdő alaprecepttel kezdve a bonyolultabb, nem hagyományos ízvilágú süteményekig.

Na de mi a linzer titka?

Ez a süti nem hiányozhat sok magyar süteményes tálcáról, különösen ünnepekkor, sem cukrászpultokból. Igazi retro süti, ami töretlen népszerűségnek örvend. De vajon mi a titka? Két okot tudok megnevezni, ezekre jutottam töprengéseim során: az egyik mindenképpen az egyszerűségében keresendő. Bárhol hozzáférhető, kevés hozzávalóból egy igazán szimpla munkafolyamat árán viszonylag hamar elkészíthető sütemény. És még finom is. Kezdők is bátran belevághatnak.

A másik „titka” szerintem az, hogy a linzer sokak számára úgy működik, mint egy igazi kis porhanyós időkapszula: beleharapunk ebbe az omlós-lekváros puhaságba, becsukjuk a szemünket és hipp-hopp boldog, gondtalan gyermekkorunkban találjuk magunkat. Biztos vagyok benne, hogy sokunk nagyija, anyukája, nagynénije, bárkije készítette rendszeresen ezt a desszertet.

Szívesen mondanám most, hogy “hát akkor időutazásra fel”, de attól tartok a koponyás-tökös-koporsós linzer fotóimmal ezt az átkötést nem igazán támogattam meg vizuálisan 😀 Az időutazós szöveghez inkább „true” porcukor szórásos virágalakú lekváros linzerek fotói passzolnak, de sajnos olyan fotókkal én most most szolgálhatok. Mondjuk úgy, hogy én már megsütöttem a hagyományos linzerem javát.

Az alaprecept

A hagyományos, omlós linzer receptjét nagyon könnyű megjegyezni, 3:2:1 tésztának is szokták nevezni, a hozzávalók aránya miatt: 3 rész liszt, 2 rész vaj (vagy margarin, de én a vajat preferálom) és 1 rész cukor. Én mondtam, hogy egyszerű : )

A teljes recept az alábbi képen található:

Tippek, trükkök

Mint minden süteménytésztának, a linzernek is jót tesz egy csipet só, igen, az édes sütiknek is, mert a só kihozza az ízeket. Ugyanígy egy fél citrom (kezeletlen, bio citrom legyen) reszelt héja is sokat dob rajta.

Fontos, hogy hideg vajjal dolgozzunk és ne gyúrjuk sokáig, mert a kezünk melegétől megolvad a vaj. Ne hagyjuk ki a hűtőben pihentetést sem. Sőt, én sokszor egész éjszakára a hűtőben hagyom a tésztát, így másnap a sütés is kevesebb időnek tűnik.

Figyelni kell sütés közben, mert hamar barnul a sütik széle. Ha egy picit túlsütötted és elsőre nem is tűnik porhanyósnak, akkor sincs gond, lekvárral összeragasztva, dobozban eltéve másnapra lepuhul. Már ha megérik a másnapot!

Szoktuk darált dióval is készíteni – hozok majd ilyen receptet is -, de akár a kész sütik tetejére is szórhatjuk a darált diót. Porcukorral is szokás szórni, de én a koponyákon ezt nem tudtam elképzelni, mint lehetséges dekor elemet, és egyébként is irtózom a porcukorral való szórástól, más sütik esetében is. Távol áll tőlem, hogy bárkit kritizáljak, ha ti úgy szeretitek, hintsetek, szitáljatok rá nyugodtan egy kis porcukrot, részemről ez egy abszolút személyes preferencia, nem szeretem az édes süteményeket még direktben, cukorral is megszórni 😀

A tojássárgája akár el is hagyható, anélkül is működik a recept. A cukrász tankönyvem nemes egyszerűséggel azt ajánlja, hogy akkor készítsük tojás nélkül, ha olcsóbban szeretnénk kijönni, hahh. Én nem csak ezért ajánlom. Érdemes elhagyni a tojássárgáját, ha mondjuk színezni szeretnéd a sütidet, mármint úgy, hogy a nyers tésztába tennél ételfestéket vagy markánsabb színű fűszert, mert a fehér színű tésztát könnyebb lesz megszínezni.

A bejegyzésben látható sütikhez használt linzer kiszúrókat itt találjátok: Linzer kiszúrók

Jó hír, hogy készen vagyunk az új, karácsonyi linzer kiszúró szettekkel is, a következő receptekhez, bejegyzésekhez a süteményeket az új, téli témájú linzer kiszúrókkal tervezem készíteni.

Nos, velünk tartasz? Te is szereted a linzert?

xo,
Tündi

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft
X