ANZAC keksz recept

Nekünk ezen a héten hétfőn kezdődött a suli, de már hetek óta motoszkált a fejemben az a szó, hogy „tízórai, tízórai, tízóóóraaaaaiiiii”. Erről eszembe jutott az a mém, amelyen a fejfájás különböző típusait demonstrálják, és aztán a legutolsó képen egy teljesen vörös fej látható, az éppen aktuális „fejfájásunk”. Nos, nekem ezek közé tartozik a tízórai is, ugyanis nem szeretek bolti cuccokat pakolni a gyereknek, se túró(t már nem is látott) rudolfokat, se péksütit (nem szeretem a kilométer hosszú „összetevők” listáját, főleg, ha olyan szavakat is látok rajtuk, amiről azt sem tudom, hogy mi az). A szendvicseit is igyekszem nagyon változatosan elkészíteni, hogy biztosan egyen és ne unjon rá a dolgokra. És persze nagyon szeretek sütni neki 😀

A mémre visszatérve, rákerestem és online tudtam szerkeszteni, tessék a tízórais verzió, kedves sorstársaim:

ANZAC keksz recept

Szeretjük ezt a kekszet is, ugyanis nem csak finom, de az összetevők miatt sem érezhetünk csöppnyi lelkiismeretfurdalást sem, nagyon jól eltartható (ezen mindig nevetek, mert nem tudom, hogy nálunk mi állna el sokáig), és még egy plusz pont jár neki a jó szállíthatóság/csomagolhatóság miatt.

Legutóbb ezt a kekszet a nyaralásunk előtt (is, pakolás helyett, igen) sütöttem. Magamban azon mosolyogtam, miközben készültek, hogy számomra ez a keksz a „ronda, de finom” kategória egyik abszolút befutója. Már ha lenne ilyen kategória a kekszek számára. Amire a négyéves azt mondja, hogy „Anya, ez nem finom, ez mennyei!”, az már elég jó kis cucc, ugye? 😉

Az ANZAC keksz hozzávalói az alábbi képen találhatók, az elkészítési módját pedig alatta írtam le. Kb. 25-30 db közepes méretű (6-7 cm-es) kekszhez elegendő ez a mennyiség.

Elkészítés:
A vajat/margarint egy kis nyeles lábasban összemelegítem a juharsziruppal, nem kell forralni, csak legyen folyékony, kicsit várok, hogy hűljön. A többi hozzávalót egy keverőtálba kimérem és a langyos, de már nem meleg szirupos vajat is hozzáadom, jól  összedolgozom, kevés vízzel szoktam lazítani rajta, ha szükséges (hogy összeálljon a tészta, jól formázható legyen). Diónyi gombócokat formázok a sütimasszából, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket, kicsit ellapítom a gombócokat és 180ºC-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütöm a kekszeket.

Tippek

A keksz így elkészítve is nagyon finom, de amit különösen szeretek benne, hogy olyan sokféleképpen variálható, turbózható, amit csak szeretünk, bátran pakoljunk bele: aszalványokat, csokidarabokot, magokat, bármit, tényleg. Egy kis gyümölccsel, pohárka joghurttal tökéletes tízórai és/vagy uzsonna.

A cukor mennyiségéről: több receptet láttam már, amelybe legalább 100 gramm cukrot írtak, de olyat is láttam, hogy 180 grammot, ez persze egyéni ízlés kérdése, én nem szeretek olyan sok cukrot használni, de aki édesebben szereti a kekszeit, tehet bele 100 grammot is.

Az ANZAC keksz eredeti receptje valószínűleg biztosan nem ez pontosan, de én így szoktam készíteni. Wikipedia-n érdemes rákeresni, szerintem klassz története van ennek a híres sütinek, például azt is olvastam, hogy nem lehet “cookie”-nak nevezni, hanem szigorúan “biscuit”-nek.

Tízórai témához még: a héten készültek nálunk pudingos-barackos párnák és vaníliapudingos csigák (50 dkg lisztből készítettem édes kelt tésztát és azt elfeleztem), valamint pestós kiflik és pizzás csigák is (ez utóbbi kettő pedig 60 dkg lisztből készült sós kelt tésztából). Múlt héten még nem volt suli, de már hajlandó voltam újra bekapcsolni a sütőt, olyan régóta ki akartam próbálni ezeket a csodás málnás-krémsajtos csigákat Ízből tíz receptje alapján. Nagyon finom! Legközelebb barackkal szeretném elkészíteni, fincsi érett barackkal a helyi kis piacról. Szerencsére elmondhatom, hogy mindegyik sütés sikeres volt, és fel kellett vennem a sütiket most már az állandó sütnivalók listájára. Gyakoriság: “minél többször”.

Ti mi mindent szoktatok a tízórais dobozba bedobni? Szívesen hallanék ötleteket, hogy az a bizonyos fej ne főjön annyira 😉

xo,
Tündi

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft
X