Vajas keksz recept háromféle ízesítéssel

Már megint variálok…

Ha van egy klassz (vaníliás) vajas keksz alapreceptünk, az azért is nagyon jó, mert több fini dologgal feldobhatjuk, változatossá tehetjük, ízesíthetjük-színesíthetjük. Ez a fajta „variálás” szuper praktikus mondjuk, ha sietsz, de mégsem szeretnéd, hogy csak egyfajta süti készüljön, vagy vendégeket vársz, ünnepek előtt vagy mert a családtagok más-más ízt szeretnek jobban.

Nem csak ízletesek, de nagyon finoman illatoznak is!

Nemrég ismét jótékony céllal sütöttem, nem volt sok időm, de szerettem volna több ízt „villantani”, szétnéztem hát itthon, mi mindent tudnék beledobni a tésztába, főként aszalványok, fűszerek után kutakodtam.

Kiindulásként újfent a linzer alap receptet kaptam elő, megszoroztam másféllel, tehát most 45 dkg liszt : 30 dkg vaj : 15 dkg porcukor lett volna, de menet közben úgy döntöttem változtatok kicsit a hozzávalók arányán is, így sütöttem végül az alábbi recepttel.

Omlós vajas keksz recept

Hozzávalók:
A tésztához:
♡ 35 dkg liszt
♡ 10 dkg darált mandula
♡ 25 dkg hideg vaj felkockázva
♡ 15 dkg porcukor
♡ 2 tojás sárgája
♡ fél (bio) citrom reszelt héja
♡ 1 teáskanál vanília kivonat (vagy egy tasak vaníliás cukor)
♡ 1 csipet só

További ízesítéshez:
♡ 4 db közepes méretű aszalt füge (kb. 20 gr) és egy teáskanál őrölt kardamom;
♡ 2 nagy kocka étcsoki (vagy mini csokicseppek) és 2 ek aszalt vörösáfonya (nekem 20 gramm volt mindkettő);
♡ fél citrom facsart leve és fél teáskanál szárított levendula (étkezési célra való)

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (liszt, mandula, porcukor és só) alaposan elkeverjük egy tálban, majd összemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajjal. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és a kezeletlen citrom reszelt héját is és homogén tésztát gyúrunk, gyorsan dolgozzunk, ne melegedjen a kezünktől a tészta.

Ezután három részre osztottam a nyers tésztámat: lemértem, éppen 870 gramm lett összesen, így egyenként 290 grammos cipók lettek. Pár percre hűtőbe tettem őket, majd mindig csak azt vettem ki, amelyikkel éppen dolgoztam.

Az egyik cipóba óvatosan belegyúrtam a nagyon apróra vágott aszalt fügéket és az őrölt kardamomot. Visszatettem gyorsan a hűtőbe.

A második cipóba óvatosan belegyúrtam az apróra vágott aszalt vörösáfonyát és a szintén felaprított étcsokit. Visszatettem gyorsan a hűtőbe.

A harmadik cipóhoz pedig hozzáadtam a fél citrom levét és a levendulát. Ezt is gyorsan visszatettem a hűtőbe. Ezután legalább egy órát pihenjenek a hűvösön.

Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-5 mm vastagságúra a tésztát és szúrjuk ki a kívánt formákkal. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 8-10 percig, hagyjuk a tepsin kihűlni.

Egyszerű kisvirágok, tulipánok és levendulás sütipecsétes keksz

Nem csak finom a tészta, külön öröm számomra, hogy az alakját is nagyon jól tartja, milyen szépen megmaradt benne a levendulás kekszpecsét mintája.

Illatos levendulás-citromos kekszek

Tippek

Ízesítőnek bármit használhatunk, amit csak szeretünk, arra vigyázzunk, hogy lehetőleg száraz hozzávaló legyen, mert abból egy kevéske nem változtat a tésztánk állagán. Adhatunk hozzá bármilyen aprított olajos magot (dióféléket, pisztáciát, stb.), másféle aszalványokat és fűszereket, pl aszalt szilvát fahéjjal, aszalt meggyet fehér csokival, sőt bátrabbak és csípős ízt kedvelők csilipelyhet szintén étcsokival (ez a kombó mennyei!), liofilizált gyümölcsöket, akár kedvenc teánkból egy filter tartalmát is, tényleg csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt. A friss fűszernövények mindig intenzívebb ízűek, mint a szárított verziójuk, ezt számításba kell venni. Kísérletezzetek bátran!

Természetesen nem feltétlenül kell háromféle sütit legyártanunk, ha csak egyfajta ízzel dobnád fel az alap tésztát, nem kell a fenti hozzáadott aszalványokból-fűszerekből háromszoros mennyiséget használnod, eléggé intenzívek lettek ezek a kekszek, szerintem kétszeres mennyiség is elég lesz hozzá. Például az aromás levendulából biztosan elég egy teáskanálnyi a teljes tészta mennyiséghez, különben nagyon erős lesz az íze.

A kiszúrás után megmaradt, leeső tésztamaradványokat most nem gyúrtam össze és nyújtottam ki újra, hanem kb. 4 cm átmérőjű hengereket formáztam belőlük és éles késsel kb. fél centis korongokat vágtam. Így lettek ezek a pici kekszek. Ha nincs kedved sütikiszúrózni (itt most szúrósszermű nézést képzelj el részemről 😀 ) vagy nem tudsz dönteni melyik cuki kiszúródat használd (én néha így járok, vagy ami “még jobb”, hogy kitalálom melyik kiszúró formát szeretném használni, amit aztán sehol sem találok 😀 ), ez egy jó módszer kekszsütéshez. A francia ún. sablé sütiket is általában így darabolják fel, vagy a skót shortbread-eket.

Ezek a pici kekszek itthon maradtak a “követelőző siserehad” száját betömni… “Mindig elviszed a sütiket a suliba?!” – na persze, mindig… 😀

Remélem tetszett ez a bejegyzés. Neked melyik a kedvenced, milyen más ízben készítenéd el? Én legközelebb lime-os kekszeket szeretnék már sütni és pekándiósakat is. Jobb lesz igyekeznem, amíg ott van a polcon érintetlenül, még nem csipegette meg senki…

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft
X