Nyuszi kalácsok húsvétra

Húsvéti foszlós kalács recept

Van egy foszlós kalács recept, réges-régen egy magazinból vágtam ki, kicsit már szamárfüles, itt-ott pecsétes a papírka, de féltve őrzöm, mert évek óta ez alapján a recept alapján sütöm a Húsvétkor elmaradhatatlan foszlós kalácsot.

Nagyon finom, puha kalács

Általában négyes fonással szoktam a kalácsaimat készíteni, néha jobban sikerül, néha nem, az, hogy egy évben egyszer fonok, nem igazán javít a technikámon 😀 Pedig érdemes lenne évközben is sütnöm, nagyon finom.

A fonás néha jobban sikerül, néha nagyon nem 😀
Az első sütéssel majdnem elégedett vagyok

Idén szerettem volna más formában is kipróbálni, arra gondoltam, hogy a nyuszifej alakú kicsi kalácsoknak biztosan örülnének a gyerekek – nem csalódtam, a szombat este kisült kalácskákból másnap este már egy darab sem volt, pedig milyen jó lett volna tízórait csomagolni belőlük. Nem hibáztatom őket, nagyon finomak voltak és irtó puhák!

Először leírom a foszlós kalács receptjét és majd utána fogom leírni, hogyan formáztam a kis nyuszifejeket.

Foszlós kalács recept

Hozzávalók:
(egy nagy vagy két kisebb kalácshoz vagy 8 db nyuszifej mini kalácshoz)
♡ 50 dkg liszt
♡ 1 teáskanál só
♡ 6 dkg olvasztott vaj
♡ 6 dkg cukor
♡ 2,5 dl langyos tej
♡ 2 dkg friss élesztő
♡ 1 egész tojás és 1 tojás sárgája
♡ 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. Egy teáskanál cukrot elkeverek fél deci langyos tejben, hozzámorzsolom az élesztőt és félreteszem, hagyom felfutni.
  2. Addig a lisztet tálba szitálom, alaposan elkeverem benne a sót és a többi cukrot.
  3. A vajat megolvasztom és félreteszem.
  4. A liszt közepébe egy kis mélyedést készítek, ebbe teszem bele az egész tojást és a sárgáját, a többi langyos tejet és az időközben felfutott élesztőt. Elkezdem dagasztani.
  5. Amikor összeáll a tésztám, lassan, több részletben hozzáadagolom az olvadt, de nem meleg vajat (ettől lesz foszlós a tésztánk). Addig folytatom a dagasztást, amíg a vaj szépen belesimul a tésztába és az kezd elválni a kezemtől és az edény aljától.
  6. Kelesztőtálba teszem (vagy fedelesbe vagy tiszta konyharuhával letakarom) és meleg helyen min. 40-50 percig kelesztem, vagy amíg a duplájára kel.
  7. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítom, és annyi részre osztom, ahány ágból szeretném megfonni a kalácsot.*
    * Itt csak annyit jegyeznék meg, hogy én általában elfelezem a tésztát, két kisebb/közepes kalácsot sütök ebből a mennyiségből, tehát itt 8 részre osztom a tésztámat: két kalácsot készítek négyes fonással.
    Egyesével gömbölyítsük őket, kis cipókat formázva, takarjuk le és hagyjuk 10-25 percig pihenni.
  8. A pihentetett gombócokat sodorjuk hosszú hurkává, csípjük össze a végüket és fontjuk meg. A fonás ne legyen se túl laza, se túl szoros.
  9. Óvatosan emeljük át sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le a felvert tojással, itt is hagyjuk pihenni kb. 30 percet.
  10. Amikor letelt az idő, és tovább kelt a kalácsunk, melegítsük elő a sütőt 170 C fokra, még egyszer kenjük le a kalácsot tojással.
  11. Az előmelegített sütőbe toljuk a tepsit és kb. 40 perc alatt süssük meg.

A nyuszifej alakú kis kalácsok formázása

Szóval így szól az eredeti recept, a teljes elkészítési leírással, ha fonni szeretnénk. De mint már említettem, én idén szerettem volna kipróbálni, milyen lesz, ha máshogy formázom.

Ezért a fenti leírást csupán a 6. pontig követtem, ugyanúgy, ahogyan eddig. Miután megkelt a tésztám, a következőképpen folytattam:

7. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítottam és 12 részre osztottam. Apró cipókat söndörgettem belőlük és letakarva kb. 20 percig hagytam őket pihenni.
8. A pihentetett gombócokból 8 db-hoz egyelőre nem nyúltam, belőlük lesznek a fejek. Négy kis gombócból összesen 8 pár nyuszifület formáztam: egy gombócot kettévágtam, majd azokat is még egyszer feleztem, igyekeztem, hogy egyformák legyenek és kis nudlikat formáztam, de az egyik végüket egy kicsit csúcsosra csippentettem.
9. Először egy pár fület, két kis nudlit, szorosan, tettem sütőpapírral bélelt tepsi egyik sarkába, az alsó részüket egy picit lelapítottam, tojással megkentem és erre helyeztem rá egy egész gombócot, azaz a fejet. Mind a nyolc nyuszifejet megformáztam ezzel a módszerrel, majd lekentem mindet teljesen tojással és újabb 20-30 percet pihentettem a tésztákat.

A fülekhez nem csak hozzáillesztettem a fejet, egy picikét rá is tettem a fülek alsó részére, kicsit átfedésben voltak.

10. Amikor az idő letelt, 170 C fokra előmelegített sütőbe toltam a tepsit és kb. 40 perc alatt megsütöttem a nyuszifejeket.  

A baked.by.tunce a “privát” Insta fiókom, ide töltöm fel azokat a dolgaimat, amelyek nem sütikiszúrókkal készülnek

Kis aranyosak lettek, nekünk nagyon tetszettek külsőre is, örülök, hogy megvolt a próbasütés, Nagypéntek előtt, csütörtökön fogok majd sütni még egy adagot vagy inkább kettőt ezekből az édes nyuszikákból.

További kellemes húsvéti készülődést kívánok,
Tündi

Remélem tetszett ez a bejegyzés. Írd meg nekünk, hogy mire vagy még kíváncsi? Miről írjunk, milyen típusú bejegyzéseket látnál még szívesen tőlünk?

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft
X